Domoticz koppelen aan Google Home (5 Eenvoudige Stappen)

Domoticz
Leestijd: 5 min
3 reacties

Jaren geleden zag ik de film Iron Man. Tony Stark bediende zijn huis door middel van zijn stem. Jarvis was zijn assistent in huis. Hoe tof was dat! Toen ik die film zag ging er bij mij een knop om: Dit wil ik ook! Ik begon met het knutselen aan een Raspberry Pi. Via een oude webcam kon ik spraakcommando’s geven, 15 seconden later reageerde de Pi. Niet helemaal wat ik verwacht had.

Een paar jaar later heb ik het voor elkaar! Mijn huis reageert op mijn stem. Lampen aan en uit, temperatuur omhoog of omlaag, muziek afspelen in bepaalde ruimtes en zelf het laatste nieuws horen wanneer ik wakker word. Sindsdien noem ik mijzelf Iron Man…..geintje natuurlijk.

Hoe heb ik dat voor elkaar gekregen? Door Google Home te koppelen aan Domoticz. Het is vrij eenvoudig en na het lezen van deze blog heb jij het ook voor elkaar.

Wat heb je nodig?

1. Nieuwe gebruiker aanmaken in Domoticz

We beginnen in Domoticz door het aanmaken van een nieuwe gebruiker. Deze gebruiker koppelen we later aan Controlicz. Controlicz is de koppeling tussen Domoticz en jouw Google Home.

Ga naar Instellingen -> Meer opties -> Gebruikersinstellingen. 

Domoticz Gebruiker AanmakenVul een Gebruikersnaam in. Ik heb mijn gebruiker Controlicz genoemd zodat ik snel kan zien wat het doel van de gebruiker is. Vul een sterk wachtwoord in. Kies bij de rechten voor Kijker. Controlicz maakt gebruik van beveiligde verbindingen, maar stel dat jouw inloggegevens toch lekken, dan kan een hacker nog niet veel. Safety first 😉

Voeg de gebruiker toe.

Google Home maakt gebruik van verschillende ruimtes. Om Google Home te laten weten in welke ruimte de apparaten zich bevinden moeten we een kamerplan aanmaken in Domoticz.

 

2. Maak een kamerplan in Domoticz

In Domoticz ga je naar Instellingen -> Meer opties -> Ruimtes -> Kamerplan en klik op Ruimte toevoegen.

Geef je ruimte een herkenbare naam. Ik heb ervoor gekozen om de ruimtes in huis te gebruiken.

Domoticz Kamerplan Maken

Voeg vervolgens alle apparaten in deze ruimte toe.

Je hebt nu al je apparaten ingedeeld in ruimtes. Tijd om de koppeling met Google Home te maken.

3. Een Controlicz account aanmaken

We gaan je Domoticz apparaten koppelen aan Google Home door middel van Controlicz. Controlicz is de gateway tussen jouw Google Home en Domoticz. Ga naar https://controlicz.com/login en maak een account aan.

Vul bij Your Domoticz Host jouw externe IP-adres in.  Bij Your Domoticz Port vul je het poortnummer in.

Bij Username en Password vul je de gegevens in die je hierboven hebt aangemaakt.

Vergeet geen vinkje te zetten bij “Ik ben geen robot”.

Je hebt nu een account aangemaakt en komt terecht in je Dashboard. Klik aan de linkerkant op Profile.

Controlicz Profiel

Kies voor Test Connection om je instellingen te controleren. Heb je alles goed ingesteld? Dan krijg je de melding “Success – your connection is working”.

Hoppa! Dat werkt.

Helaas is Controlicz niet meer gratis. Voor € 20/jaar (of € 2/maand) heb je een abonnement met alle mogelijkheden. Om een abonnement af te sluiten klik je aan de linkerkant op Billing en kies je een betaalmethode.

Als alles goed gegaan is zie je nu bij Devices jouw apparaten verschijnen. Tijd om Google Home te vertellen dat we er klaar voor zijn!

4. Google Home installeren

Ok, Controlicz werkt nu samen met Domoticz. Maar Controlicz kan op zichzelf vrij weinig (lees: niets). Laten we je Google Home installeren. Om alles te installeren heb je de Google Home app nodig. Zorg dat je Google Home aanstaat. Klik in de app op “Aan de slag“. Kies het Google account dat je wil gebruiken (ik ga er even vanuit dat je een Google account hebt). Kies bij Locatietoegang voor Toestaan. Je krijgt nu een introductie te zien. Deze kun je overslaan door op Sluiten te klikken. De app gaat nu op zoek naar jouw Google Home. Als hij hem gevonden heeft krijg je een melding of je het apparaat wil instellen. Ja, tuurlijk willen we dat we zijn nu al zo ver!

De app maakt nu verbinding met je Google Home. Als de verbinding gemaakt is hoor je een geluid uit je Google Home. In de app wordt gevraagd of je het geluid gehoord hebt. Kies voor Ja. Vervolgens wordt gevraagd of je wil helpen om Google Home te verbeteren. Maak hier een keuze.

De volgende vraag gaat over de ruimte waar je Google Home staat. Bij mij is dat de woonkamer.

Tijd om verbindingen te maken met je Wifi-netwerk. Je krijgt nog wat over Google-partners en privacy etc. Klik Volgende.

Bijna klaar! Wat was het doel ook alweer? Juist, een spraakgestuurd huis. Hiervoor gaan we gebruik maken van Voice Match. Kies “Ik ga akkoord”. Heb je Voice Assistent nog nooit gebruikt dan wordt je gevraag om een aantal keren “Hey Google” en “Ok Google” te zeggen. Hierdoor herkent Google Home jouw stem. Vul je adres in, dit wordt gebruikt voor bijvoorbeeld verkeersinformatie, weerbericht etc. Verder kun je nog muziekdiensten koppelen zoals Spotify en Deezer.

We gaan verder.

5. Controlicz toevoegen aan Google Home

Voordat we Domoticz met onze stem kunnen bedienen moeten we Controlicz aan Google Home koppelen. Zoals ik eerder al zei is Controlicz de gateway tussen beide programma’s. Allebei de kanten moeten daarom wel gekoppeld zijn.

Klik op Toevoegen en vervolgens op Apparaat instellen. Kies voor “Werkt met Google“. Zoek in de lijst naar Controlicz.

Log nu in met de inloggegevens die je bij stap 3 aangemaakt hebt.

Je krijgt de volgende vraag: “Google is requesting full acces to your account, do you approve?” kies voor “Allow“.

Zodra je Controlicz account gelinkt is zie je in het beginscherm van Google Home al jouw Domoticz apparaten verschijnen.

Google Home Dashboard

Binnen Google Home kun je de namen van de apparaten aanpassen. Dit is makkelijk voor de spraakcommando’s.

Het is veel makkelijker om te zeggen:

 • Hey Google, zet de tuinlampen op 30%
 • Hey Google, zet alle lampen in de woonkamer aan
 • Ok Google, zet de thermostaat op 19 graden

Met Google Home kun je niet alleen je lampen bedienen, maar ook je robotstofzuiger aanzetten, het alarm in-/uitschakelen of muziek afspelen in de slaapkamer (superromantisch 😄)

Is het jou gelukt je Google Home te koppelen met Domoticz? Laat even in de reacties weten wat jij allemaal bedient, zo help je andere aan inspiratie voor hun automatisering.

Ook interessant voor jou…

Tags: Domoticz

3 reacties. Reactie plaatsen

 • Jo Despriet
  6 mei 2021 19:44

  Idd, maar met de aanwezigheidsfunctie thuis of afwezig van Google Home kan je dan in domoticz niets aansturen, ofwel? Bv als ik thuis ben en het rolluik sluit, dan moet de lamp aan…

  Beantwoorden
 • Jo Despriet
  6 mei 2021 17:17

  Kan omgekeerd, Google Home thuis of aanwezig routine ook zaken in domoticz schakelen?

  Beantwoorden
  • Dag Jo,

   Als je Domoticz aan Google Home gekoppeld hebt, verschijnen je Domoticz devices in de Google Home app. Vanuit de Google Home app kun je deze toevoegen aan routines. Op die manier kun je Domoticz schakelen met Google Home routines.

   Groeten,
   Krijn

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hoe installeer je Domoticz?
RFXCom aansluiten op Domoticz
Menu