Domoticz koppelen aan Google Home (5 Eenvoudige Stappen)

Share on facebook
Share on twitter
Share on pocket
Share on whatsapp

Jaren geleden zag ik de film Iron Man. Tony Stark bediende zijn huis door middel van zijn stem. Jarvis was zijn assistent in huis. Hoe tof was dat!

Toen ik die film zag ging er bij mij een knop om: Dit wil ik ook! Ik begon met het knutselen aan een Raspberry Pi. Via een oude webcam kon ik spraakcommando’s geven, 15 seconden later reageerde de Pi. Niet helemaal wat ik verwacht had.

Een paar jaar later heb ik het voor elkaar! Mijn huis reageert op mijn stem. Lampen aan en uit, temperatuur omhoog of omlaag, muziek afspelen in bepaalde ruimtes en zelf het laatste nieuws horen wanneer ik wakker word. Sindsdien noem ik mijzelf Iron Man…..geintje natuurlijk.

Hoe heb ik dat voor elkaar gekregen? Door Google Home te koppelen aan Domoticz. Het is vrij eenvoudig en na het lezen van deze blog heb jij het ook voor elkaar.

Wat heb je nodig?

Google Nest installeren

Voordat we beginnen is het verstandig om je Google Nest te installeren. Voor de installatie verwijs ik je door naar mijn artikel: Google Nest: De Ultieme Gids Voor Beginners.

Nadat je de Google Home hebt geïnstalleerd kun je verder met onderstaande stappen.

Nieuwe gebruiker aanmaken in Domoticz

We beginnen in Domoticz door het aanmaken van een nieuwe gebruiker. Deze gebruiker koppelen we later aan Controlicz. Controlicz is de koppeling tussen Domoticz en jouw Google Nest.

Ga naar Instellingen → Meer opties → Gebruikersinstellingen. 

Domoticz Gebruiker AanmakenVul een Gebruikersnaam in. Ik heb mijn gebruiker Controlicz genoemd zodat ik snel kan zien wat het doel van de gebruiker is.

Vul een sterk wachtwoord in. Kies bij de rechten voor Kijker. Controlicz maakt gebruik van beveiligde verbindingen, maar stel dat jouw inloggegevens toch lekken, dan kan een hacker nog niet veel. Safety first 😉

Voeg de gebruiker toe.

Google Home maakt gebruik van verschillende ruimtes. Om Google Home te laten weten in welke ruimte de apparaten zich bevinden moeten we een kamerplan aanmaken in Domoticz.

Maak een kamerplan in Domoticz

In Domoticz ga je naar InstellingenMeer optiesRuimtesKamerplan en klik op Ruimte toevoegen.

Geef je ruimte een herkenbare naam. Ik heb ervoor gekozen om de ruimtes in huis te gebruiken.

Domoticz Kamerplan Maken

Voeg vervolgens alle apparaten in deze ruimte toe.

Je hebt nu al je apparaten ingedeeld in ruimtes. Tijd om de koppeling met Google Home te maken.

Een Controlicz account aanmaken

We gaan je Domoticz apparaten koppelen aan Google Home door middel van Controlicz. Controlicz is de gateway tussen jouw Google Home en Domoticz. Ga naar https://controlicz.com/login en maak een account aan.

Vul bij Your Domoticz Host jouw externe IP-adres in.  Bij Your Domoticz Port vul je het poortnummer in.

Bij Username en Password vul je de gegevens in die je hierboven hebt aangemaakt.

Vergeet geen vinkje te zetten bij “Ik ben geen robot”.

Je hebt nu een account aangemaakt en komt terecht in je Dashboard. Klik aan de linkerkant op Profile.

Controlicz Profiel

Kies voor Test Connection om je instellingen te controleren. Heb je alles goed ingesteld? Dan krijg je de melding “Success – your connection is working”.

Hoppa! Dat werkt.

Helaas is Controlicz niet meer gratis. Voor € 20/jaar (of € 2/maand) heb je een abonnement met alle mogelijkheden. Om een abonnement af te sluiten klik je aan de linkerkant op Billing en kies je een betaalmethode.

Als alles goed gegaan is zie je nu bij Devices jouw apparaten verschijnen. Tijd om Google Home te vertellen dat we er klaar voor zijn!

Controlicz toevoegen aan Google Home

Voordat we Domoticz met onze stem kunnen bedienen moeten we Controlicz aan Google Home koppelen. Zoals ik eerder al zei is Controlicz de gateway tussen beide programma’s. Allebei de kanten moeten daarom wel gekoppeld zijn.

Klik op Toevoegen en vervolgens op Apparaat instellen. Kies voor “Werkt met Google“. Zoek in de lijst naar Controlicz.

Log nu in met de inloggegevens die je bij stap 3 aangemaakt hebt.

Je krijgt de volgende vraag: “Google is requesting full acces to your account, do you approve?” kies voor “Allow“.

Zodra je Controlicz account gelinkt is zie je in het beginscherm van Google Home al jouw Domoticz apparaten verschijnen.

Google Home Dashboard

Binnen Google Home kun je de namen van de apparaten aanpassen. Dit is makkelijk voor de spraakcommando’s.

Het is veel makkelijker om te zeggen:

 • Hey Google, zet de tuinlampen op 30%
 • Hey Google, zet alle lampen in de woonkamer aan
 • Ok Google, zet de thermostaat op 19 graden

Met Google Home kun je niet alleen je lampen bedienen, maar ook je robotstofzuiger aanzetten, het alarm in-/uitschakelen of muziek afspelen in de slaapkamer (superromantisch 😄)

Is het jou gelukt je Google Home te koppelen met Domoticz? Laat even in de reacties weten wat jij allemaal bedient, zo help je andere aan inspiratie voor hun automatisering.

3 reacties

 1. Idd, maar met de aanwezigheidsfunctie thuis of afwezig van Google Home kan je dan in domoticz niets aansturen, ofwel? Bv als ik thuis ben en het rolluik sluit, dan moet de lamp aan…

  1. Dag Jo,

   Als je Domoticz aan Google Home gekoppeld hebt, verschijnen je Domoticz devices in de Google Home app. Vanuit de Google Home app kun je deze toevoegen aan routines. Op die manier kun je Domoticz schakelen met Google Home routines.

   Groeten,
   Krijn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beginnersgids

Maak Jouw Huis Slim Met Een Beperkt Budget

beginnersgids google home