krijn ermerins logo

Slimme apparaten

Overal waar je kijkt zie je tegenwoordig slimme apparaten. Maar wat zijn slimme apparaten? 

In deze gids vertel ik je alles over slimme apparaten, hoe ze werken, welke slimme apparaten er zijn en hoe jij ze toe kunt passen in jouw huis.

google nest mini wit 950x1000

Wat zijn slimme apparaten?

Slimme apparaten zijn apparaten die verbonden zijn met het internet en zelfstandig acties kunnen uitvoeren zonder handmatige aansturing. 

Een slimme rookmelder kan rook detecteren en alarm slaan, net zoals een gewone rookmelder. Maar hij kan ook een bericht naar je smartphone sturen of je slimme rolluik openen zodat je naar buiten kunt. 

Slimme apparaten kunnen zowel voor veiligheid zorgen als voor gemak. Door slimme apparaten aan elkaar te koppelen kun je dagelijkse handelingen automatiseren. 

Zodra de bewegingssensor beweging detecteert, kun je de lampen in schakelen. Zo loop je nooit in het donker. Is er na X seconden geen beweging meer, dan gaan de lampen weer uit. Ideaal voor bijvoorbeeld het ganglicht of op de wc.

Welke slimme apparaten zijn er

Je hebt hierboven al een aantal voorbeelden van slimme apparaten gezien. Maar er zijn er nog veel meer. 

Je kunt denken aan:

Waar moet je op letten bij slimme apparaten

Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een slim apparaat voor. Maar wat belangrijk is om op te letten, is dat de apparaten met elkaar kunnen communiceren. 

Er zijn verschillende communicatieprotocollen waarop slimme apparaten communiceren. Om apparaten met elkaar te kunnen laten “praten” moeten ze wel dezelfde taal spreken.

Philips Hue lampen communiceren op het Zigbee protocol. Wil je deze lampen koppelen aan je slimme deurslot, dan moet deze ook op Zigbee draaien. 

De meest voorkomende protocollen zijn:

  • Zigbee
  • ZWave
  • Wifi
  • Bluetooth
  • Infrarood