RFXCom aansluiten op Domoticz

Categorie:

In dit artikel

Wat heb je nodig?

RFXCom aansluiten

Voordat we in de instellingen duiken is het handig om je via USB aan te sluiten op je Raspberry Pi. Nadat je dit gedaan hebt raad ik je aan om de Pi opnieuw op te starten (of aan te zetten als deze al uit stond). Hierdoor wordt de USB herkend en kunnen we aan de slag in Domoticz.

RFXCom koppelen aan Domoticz

Ga in Domoticz naar Instellingen > Hardware. Vul een herkenbare naam in (bv. RFXCom) en kies bij Type voor RFXCOM – RFXtrx433 USB 433,92MHz Transciever. Laat de Gegevens Timeout voor wat het is. Als het goed is, verschijnt bij Seriële poort jouw RFXCom.

Rfxcom Koppelen Domoticz

Zoals je kunt zien heb ik mijn USB-poorten namen gegeven.

Jouw RFXCom verschijnt nu tussen al je Hardware.

Rfxcom Koppelen Domoticz 1

RFXCom firmware upgraden

Je RFXCom is nu aan Domoticz gekoppeld. Voor we hem in gaan stellen is het slim om de firmware te upgraden. Klik op Modus instellen en dan op Upgrade Firmware.

Rfxcom Firmware Upgrade

De nieuwste RFXCom firmware vind je hier.

Download de nieuwste firmware en upload deze tijdens het upgradeproces. Nadat het upgraden voltooid is springt Domoticz automatisch naar het Dashboard.

Om te controleren of de upgrade gelukt is ga je naar Instellingen > Hardware en controleer je de firmware versie van je RFXCom.

RFXCom protocollen activeren

Om je RFXCom met verschillende apparaten te laten communiceren is het belangrijk dat je de juiste protocollen activeert. Ga naar Instellingen > Hardware en klik bij je RFXCom op Modus instellen. Er verschijnt een overzicht met protocollen. De meest gebruikte protocollen zijn AC, ARC, X10 en Oregon.

LET OP: Het is niet raadzaam om alle protocollen te activeren, aangezien dit invloed heeft op de werking van je RFXCom.

Controleer van tevoren de handleiding van je apparaat om te zien op welk protocol deze functioneert. Hierdoor kan je in je RFXCom het juiste protocol aanzetten en zo het apparaat via Domoticz bedienen.

 

Momenteel draait mijn RFXCom al een aantal jaren in mijn huis. Ik ben benieuwd waar jullie je RFXCom allemaal voor gebruiken, laat het mij weten in de reacties. Wie weet zit er nog een tof idee tussen 😉