krijn ermerins logo

RFXCom aansluiten op Domoticz

Share on facebook
Share on twitter
Share on pocket
Share on whatsapp
Categorie:

Wat heb je nodig?

RFXCom aansluiten

Voordat we in de instellingen duiken is het handig om je via USB aan te sluiten op je Raspberry Pi. Nadat je dit gedaan hebt raad ik je aan om de Pi opnieuw op te starten (of aan te zetten als deze al uit stond). Hierdoor wordt de USB herkend en kunnen we aan de slag in Domoticz.

RFXCom koppelen aan Domoticz

Ga in Domoticz naar Instellingen > Hardware. Vul een herkenbare naam in (bv. RFXCom) en kies bij Type voor RFXCOM – RFXtrx433 USB 433,92MHz Transciever. Laat de Gegevens Timeout voor wat het is. Als het goed is, verschijnt bij Seriële poort jouw RFXCom.

Rfxcom Koppelen Domoticz

Zoals je kunt zien heb ik mijn USB-poorten namen gegeven.

Jouw RFXCom verschijnt nu tussen al je Hardware.

Rfxcom Koppelen Domoticz 1

RFXCom firmware upgraden

Je RFXCom is nu aan Domoticz gekoppeld. Voor we hem in gaan stellen is het slim om de firmware te upgraden. Klik op Modus instellen en dan op Upgrade Firmware.

Rfxcom Firmware Upgrade

De nieuwste RFXCom firmware vind je hier.

Download de nieuwste firmware en upload deze tijdens het upgradeproces. Nadat het upgraden voltooid is springt Domoticz automatisch naar het Dashboard.

Om te controleren of de upgrade gelukt is ga je naar Instellingen > Hardware en controleer je de firmware versie van je RFXCom.

RFXCom protocollen activeren

Om je RFXCom met verschillende apparaten te laten communiceren is het belangrijk dat je de juiste protocollen activeert. Ga naar Instellingen > Hardware en klik bij je RFXCom op Modus instellen. Er verschijnt een overzicht met protocollen. De meest gebruikte protocollen zijn AC, ARC, X10 en Oregon.

LET OP: Het is niet raadzaam om alle protocollen te activeren, aangezien dit invloed heeft op de werking van je RFXCom.

Controleer van tevoren de handleiding van je apparaat om te zien op welk protocol deze functioneert. Hierdoor kan je in je RFXCom het juiste protocol aanzetten en zo het apparaat via Domoticz bedienen.

 

Momenteel draait mijn RFXCom al een aantal jaren in mijn huis. Ik ben benieuwd waar jullie je RFXCom allemaal voor gebruiken, laat het mij weten in de reacties. Wie weet zit er nog een tof idee tussen 😉

6 reacties

 1. Ik heb een rfxcomxl maar ik krijg totaal geen devices extra in de apparaten te zien terwijl ik vaak van anderen hoor dat ze heel veel devices van de hele buurt te zien krijgen. Ik snap het dus niet

 2. Beste Krijn,

  Interessante website.

  Ik wilde alles eens lezen maar het lijkt er op dat je website bij mij niet goed werkt. Wellicht komt dat doordat de “OK” voor de cookies niet goed werkt en daardoor de site niet optimaal functioneert.

 3. Ik heb inmiddels een tweedehands RFlink aangeschaft en aangesloten. Ik hoefde dus niets te solderen en te flashen. Aansluiten en aanmelden in Domoticz ging gemakkelijk. Handmatig de schakelaars toegevoegd en het werkt uitstekend. Binnenkort ga ik acties aan schakelaars koppelen, maar daarvoor moet ik Domoticz nog een beetje verder gaan ontdekken.

  1. Goed om te horen John!

   Zelf heb ik geen ervaring met de RFLink. Ik hoor er goede verhalen over dus wellicht ga ik er binnenkort eens mee knutselen.

 4. Hi Krijn,
  Ik zit dit ootje overwegen maar loop een beetje tegen de hoge prijs aan. Aangezien ik al een ICS 1000 heb is de noodzaak niet zeer hoog….
  Heb jij ervaring met RFlink? Deze is wel meer zelfbouw maar wel beduidend goedkoper…

  Groet
  John

  1. Hi John,

   De RFXCom is inderdaad prijzig. Ik heb er geen moment spijt van gehad gezien de mogelijkheden die het mij gegeven heeft.

   Zelf heb ik geen ervaring met RFlink. Ik lees er wel goede verhalen over. Ik zit er nog over te denken om er een aan te schaffen en te kijken of ik dezelfde resultaten kan behalen voor weinig budget.

   Graag hoor ik jouw bevindingen wanneer je ermee gewerkt hebt.

   Groeten,
   Krijn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beginnersgids

Maak Jouw Huis Slim Met Een Beperkt Budget

beginnersgids google home