Domoticz

Begin je met slim maken van je huis dan kom je er al snel achter dat er geen wereldwijde standaard is wat betreft protocollen.

Elke fabrikant heeft zijn eigen systeem ontwikkeld om te zorgen dat hun producten optimaal presteren. Om verschillende producten van verschillende fabrikanten samen te laten werken heb je een tussenoplossing nodig.

En daar komt Domoticz om de hoek kijken. Leer alles over Domoticz. Hoe je het installeert en wat er allemaal mogelijk is.

domoticz

Wat is Domoticz?

Domoticz is een softwaresysteem dat er voor zorgt dat jij niet afhankelijk bent van bepaalde merken binnen jouw smart home. Een groot voordeel is dat Domoticz open source is en volledig gratis te gebruiken. 

Domoticz draait op verschillende systemen waaronder Windows, macOS en Linux. Laatstgenoemde optie is zeer populair onder Domoticz fans omdat dit natuurlijk makkelijk op een Raspberry Pi draait. Zo maak je van jouw Raspberry Pi het brein van jouw automatisering. 

Naast deze systemen is er ook een speciale Domoticz versie beschikbaar voor smarthome-bezitters die gebruik maken van een Synology NAS.

Domoticz installeren

Domoticz is te installeren op verschillende apparaten. Zelf maak ik gebruik van een Raspberry Pi vanwege het formaat en de verschillende mogelijkheden. Naast een Raspberry is Domoticz te installeren op Windows, Linux, Synology etc.

 

RFXCom aansluiten op Domoticz

Een standaard manier om lampen te bedienen via Domoticz is gebruik te maken van een RFXCom. Voordat je deze kunt gebruiken, moet je de RFXcom aansluiten op Domoticz.

Wil je liever met een ander protocol werken, dan is Z-Wave een goede oplossing. 

Z-Wave installeren op Domoticz

Naast het standaard 433MHz-protocol is het ook mogelijk om apparaten te bedienen via Z-Wave. 

Dit platform is stabieler, veiliger en makkelijker uit te breiden. Maar hoe installeer je Z-wave op Domoticz?

Slimme meter uitlezen met Domoticz

Benieuwd of je kunt besparen in je huis? Lees dan je slimme meter uit en krijg inzicht in je verbruik.

Je slimme meter uitlezen is gratis, makkelijk te installeren en bespaart je jaarlijks kosten.

Wist je dat elke 1 Watt aan sluipverbruik je € 2,00 per jaar kan besparen. Kun je nagaan als je 100 Watt bespaart.

Heb je je slimme meter aangesloten dan kun je eenvoudig je energiekosten in kaart brengen. Zo zie je wat je dagelijks aan energie en gas kwijt bent.