Home » Smart home » Smart Home 101 » Energie besparen met een slim huis [5 manieren]

Energie besparen met een slim huis [5 manieren]

Inleiding

Misschien heb je al wel eens gehoord van het concept van een slim huis, maar weet je niet precies wat het inhoudt of hoe het werkt. Een slim huis is een woning die is voorzien van technologieën die het mogelijk maken om elektronische systemen en apparaten op afstand te bedienen en te monitoren via een smartphone of spraakassistent. Dit kan zowel binnenshuis als buitenshuis gebeuren, zodat je altijd en overal toegang hebt tot je huis.

Niet alleen zijn slimme huistechologieën handig en gemakkelijk in gebruik, ze kunnen je ook helpen met energie besparen, dat scheelt in de portemonnee. Door het slim inzetten van deze technologieën kun je energiezuiniger leven en op de lange termijn geld besparen. In deze blogpost geven we je vijf voorbeelden van hoe een slim huis je kan helpen om geld te besparen op je energiekosten.

1. Energie besparen met slimme thermostaten

Een slimme thermostaat is een elektronisch apparaat dat je kunt gebruiken om de temperatuur in je huis te reguleren. Het grote voordeel van een slimme thermostaat is dat hij je voorkeurstemperaturen kan leren en hier automatisch op kan aanpassen. Dit betekent dat je niet meer hoeft te denken aan het aanpassen van de thermostaat wanneer je thuiskomt of vertrekt, omdat de thermostaat dit voor je doet.

Daarnaast kun je een slimme thermostaat ook op afstand bedienen via je smartphone of spraakassistent. Zo kun je bijvoorbeeld vanuit je werk of onderweg naar huis alvast de thermostaat aanpassen, zodat het comfortabel is wanneer je thuiskomt. Ook kun je schema’s instellen voor de thermostaat, zodat hij bijvoorbeeld automatisch een lagere temperatuur aanneemt wanneer je slaapt of niet thuis bent.

Volgens Energy Star, een Amerikaanse organisatie die producten beoordeelt op hun energie-efficiëntie, kan het gebruik van een slimme thermostaat leiden tot energiebesparingen van tot wel 15% op je verwarmingskosten en tot wel 12% op je airconditioningkosten. Dit kan op de lange termijn leiden tot significante besparingen op je energiekosten.

2. Energie besparen met slimme verlichting

Slimme verlichting is verlichting die je kunt bedienen via je smartphone of spraakassistent. Zo kun je bijvoorbeeld vanuit je bed of vanuit de bank de lampen in de woonkamer aan- of uitzetten. Dit is niet alleen handig, maar het kan je ook helpen om energie te besparen.

Een van de manieren waarop slimme verlichting je kan helpen om geld te besparen, is door het instellen van automatische aan- en uitschakeling. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat de lampen in de woonkamer automatisch uitgaan wanneer je het huis verlaat of wanneer het buiten licht is. Ook kun je schema’s instellen, zodat de lampen op bepaalde tijdstippen van de dag aan- of uitgaan.

Daarnaast kun je met slimme verlichting ook energiezuinige lampen gebruiken, zoals ledlampen. Deze lampen gebruiken tot wel 75% minder energie dan traditionele gloeilampen en gaan tot wel 25 keer langer mee. Door over te stappen op slimme ledverlichting kun je dus niet alleen energie besparen, maar ook geld besparen op de aanschaf van nieuwe lampen.

3. Energie besparen met slimme apparaten

Slimme apparaten zijn elektronische apparaten die je kunt bedienen en monitoren via je smartphone of spraakassistent. Dit kan bijvoorbeeld gaan om je koelkast, wasmachine, droger of oven. Door het gebruik van slimme apparaten kun je bijvoorbeeld vanuit je werk of onderweg naar huis alvast de wasmachine of droger aanzetten, zodat alles klaar is wanneer je thuiskomt.

Slimme apparaten zijn vaak ook voorzien van energie-efficiënte functies. Zo kun je bijvoorbeeld een slimme koelkast kopen die automatisch het koelvermogen aanpast aan de hoeveelheid en soort voedsel die erin staat. Dit kan leiden tot energiebesparingen van tot wel 25%. Ook zijn er slimme wasmachines en drogers op de markt die bijvoorbeeld automatisch de wascyclus aanpassen aan de hoeveelheid was die erin zit, wat leidt tot energiebesparingen van tot wel 30%.

4. Slimme ramen en jaloezieën

Misschien denk je niet direct aan ramen en jaloezieën als onderdeel van een slim huis, maar ook deze kunnen bijdragen aan energiebesparingen. Slimme ramen en jaloezieën kun je op afstand bedienen en instellen, zodat ze bijvoorbeeld automatisch opengaan wanneer het buiten warm is en sluiten wanneer het buiten koud is. Dit kan helpen om de temperatuur in je huis te reguleren zonder dat je de verwarming of airconditioning hoeft aan te zetten.

Daarnaast kun je ook schema’s instellen voor de ramen en jaloezieën, zodat ze bijvoorbeeld ’s ochtends opengaan om de zon binnen te laten en ’s avonds dichtgaan om de warmte binnen te houden. Op deze manier kun je het gebruik van de verwarming en airconditioning verminderen en zo energie en geld besparen.

5. Slimme stekkers en stopcontacten

Slimme stekkers en stopcontacten zijn een handige manier om elektronische apparaten te automatiseren en te monitoren. Met behulp van deze technologieën kun je bijvoorbeeld instellen dat bepaalde apparaten automatisch uitgaan wanneer je het huis verlaat of wanneer ze niet in gebruik zijn. Dit kan helpen om energie te besparen en op de lange termijn geld te besparen op je energierekening.

Ook kun je met slimme stekkers en stopcontacten de energieverbruikshistorie van de aangesloten apparaten bekijken, zodat je ziet waar je nog meer energie kunt besparen. Bovendien kun je deze technologieën op afstand bedienen via je smartphone of spraakassistent, wat het gemak en de handigheid nog verder vergroot. Al met al zijn slimme stekkers en stopcontacten een slimme investering voor iedereen die op zoek is naar manieren om energie te besparen.

Conclusie

In deze blogpost hebben we je vijf manieren laten zien waarop een slim huis je kan helpen om geld te besparen op je energiekosten. Dit gaat van het gebruik van een slimme thermostaat tot het instellen van slimme ramen en jaloezieën. Door slim gebruik te maken van deze technologieën kun je energiezuiniger leven en op de lange termijn geld besparen.

Mocht je geïnteresseerd zijn in het aanschaffen van slimme huistechnologieën, neem dan zeker eens een kijkje op de verschillende websites die deze producten aanbieden. Zoek naar producten met goede beoordelingen en vergelijk de prijzen om het beste product te vinden dat bij jouw wensen en budget past. Wij wensen je alvast veel succes met het opzetten van je slimme huis!