Home » Smart home » Smart Home 101 » Snel een slim huis maken: 5 apparaten

Snel een slim huis maken: 5 apparaten

Een slim huis maken hoeft niet ingewikkeld te zijn. In dit artikel geef ik je 5 stappen om te beginnen met jouw smart home. 

1. Slimme deurbel

Misschien wel het meest bekende en het meest handige van een slim huis is de slimme deurbel. Vaak is een slimme deurbel voorzien van een camera zodat je via je smartphone kunt zien wie er voor de deur staat. 

Een ander voordeel is dat deze deurbellen ook onbestaand beschikbaar zijn waardoor je ze eenvoudig kunt installeren. Houdt wel rekening dat je de batterij op tijd oplaadt of vervangt. 

Een bedrade deurbel heeft weer als voordeel dat je hem op de plek van je huidige deurbel hangt en dat hij hetzelfde geluid maakt. Daarnaast hoef je geen rekening te houden met batterijen en accu’s die leeg raken. 

Let bij de aanschaf van een slimme deurbel wel op bijkomende kosten zoals een maandelijks abonnement om de beelden op te kunnen slaan.

2. Slimme sloten

Laten we even in de buurt van de voordeur blijven. 

Met een slim slot voorkom je dat je jezelf buitensluit wanneer je weer eens je sleutels vergeet. 

Dit slimme apparaat is een van de spannendste apparaten omdat het toegang verleend tot je slim huis. Veel mensen zijn daarom huiverig om hieraan te beginnen. 

Maar als je goed hebt uitgezocht welk slim slot voor jou geschikt is dan zul je zien dat het veel voordelen met zich meebrengt. 

Stel je verwacht bezoek maar die arriveren eerder dan verwacht en het komt met bakken uit de hemel. Dankzij je slimme deurbel weet je dat ze voor je deur staan en kun je je slimme slot de opdracht geven om te openen. Zo voorkom je dat je visite zeiknat regent. En zijn ze opgewarmd en droog wanneer je thuiskomt. Dat is nog eens gastvrij!

Over opwarmen gesproken …

3. Slimme thermostaten

Met de stijgende energieprijzen en de winter die weer voor de deur staat (kijk maar door je slimme deurbel…) is het handig dat je slim omgaat met je verwarming. Dankzij de slimme thermostaat heb jij volledige controle over de temperatuur in huis, stel je eenvoudig schema’s in en laat je de radiatoren of vloerverwarming zo efficiënt mogelijk werken.

Wil je echt een slim huis maken? Laat dan de temperatuur regelen op basis van aanwezigheid, nooit meer onnodig stoken!

Slimme thermostaten zijn er in allerlei soorten. De meest bekende zijn Nest, Toon en Incomfort (Intergas).

4. Slimme verlichting

Nog meer besparen op je energierekening? Kies dan voor slimme verlichting. Eenvoudig via je smartphone je lampen bedienen of volledig automatiseren wanneer de zon ondergaat.

Slimme lampen zijn tegenwoordig overal en in alle vormen en maten te krijgen. De meeste mensen beginnen een slim huis maken met slimme verlichting. Zowel op wifi als op Zigbee (hier heb je wel een losse hub voor nodig). 

Je bestaande armatuur maak je eenvoudig slim door een slimme lamp in te draaien. Koppel hem via wifi aan je app en je bedient voortaan je lamp via je telefoon. 

Stel bijvoorbeeld in dat de lampen automatisch uitgaan wanneer je meer dan een half uur van huis bent. Of laat ze automatisch inschakelen wanneer de zon ondergaat. Super handig!

Leuk dat besparen op energie, maar hoe weet je nu wat je verbruikt

5. Slimme meter uitlezen

Heel simpel! Door je slimme meter uit te lezen

Tegenwoordig beschikken de meeste woningen over een slimme meter. Dankzij een kabeltje en een handig apparaat lees je zelf de meter uit en weet je precies hoeveel er verbruikt wordt in huis. 

Plugwise heeft een heel handig apparaat ontwikkeld wat zonder technische kennis te installeren is. Het is letterlijk een kabel aansluiten en een app openen.

Inzicht in je verbruik is tegenwoordig niet meer weg te denken met de energieprijzen van nu. Ideaal om te kunnen besparen en sluipverbruikers op te sporen. Denk bijvoorbeeld aan de pomp van de vloerverwarming. Deze staat 9 van de 10 keer in de zomer voor niets te draaien. 

Zonde!

Conclusie: Een slim huis maken met 5 apparaten

Je ziet het. Een slim huis maken hoeft niet moeilijk te zijn. Met 5 apparaten haal je al een hoop slimmigheid in huis.

Zorg wel dat je rekening houdt met de veiligheid van je slimme huis. Gebruik een sterk wachtwoord voor je router en probeer om zoveel mogelijk data in eigen beheer te houden. 

Heb jij nog goede tips? Laat een reactie achter in de comments!