Toffe Raspberry Pi Projecten voor Beginners

Categorie:

In dit artikel

De mogelijkheden met de Raspberry Pi zijn eindeloos. Om je op weg te helpen heb ik een paar toffe Raspberry Pi projecten verzameld.

Dit bericht wordt continu aangevuld, zorg dus dat je regelmatig een kijkje neemt om niets te missen.

In dit artikel

Bouw je eigen Raspberry Pi-computer!

Met de Raspberry Pi 4 maak je jouw eigen computer/laptop op creditcard-formaat tegen een betaalbare prijs! Met de mogelijkheid om 2 4K-schermen tegelijkertijd aan te sluiten, leent de Pi zich voor video- en fotobewerking. Daarnaast beschikt de Pi 4 over voldoende verwerkingskracht om machine-learning uit te voeren. Met zijn 2 USB 3.0-poorten en Bluetooth 5.0 verbinding, is de Pi 4 de ideale computer voor jouw DIY projecten.

Wat heb je nodig:

 

Naast dat je alles los kunt kopen heeft Raspberry ook zijn eigen desktop variant ontwikkeld: De Raspberry Pi 400.

Film je eigen stop-motionfilm met Pi

Heb je ooit een stop-motionfilm willen maken zoals Wallace en Gromit? Met stop-motion kun je al je creativiteit kwijt in een eigen geregisseerde film. Maar hoe maak je een stop-motion? Met de Raspberry Pi 4 en de Raspberry Pi Camera Module maak jij binnen no-time de mooiste stop-motionfilms.

Wat heb je nodig:

 

De volledige tutorial vind je op: Make a Stop Motion Video Rig with a Raspberry Pi

Bouw je eigen Pi-webserver

Ben jij een webdesigner, dan is dit project echt iets voor jou. Met de Raspberry Pi zet je supersnel een webserver op om jouw website of blog te hosten. 

Maar waarom zou je zelf je website hosten?

Het is veel goedkoper dan een hostingpartij
Een normale pc laten draaien voor het hosten van jouw website is te duur
De Raspberry Pi is zo klein dat je hem gemakkelijk ergens wegwerkt

Wat heb je nodig:


Je kunt de volledige tutorial over het hosten van je eigen website op Makeuseof vinden: How to Host Your Own Website on a Raspberry Pi

Raspberry Pi beveiligingscamera

Het aanschaffen van beveiligingssystemen is altijd een aanslag op je portemonnee. Vaak is de anschaf al duur en dan komen er ook nog maandelijkse kosten op voor uitgebreidere functies. Dit loopt al gauw op tot een paar duizend euro. Maar er is een oplossing.

Bouw je eigen beveiligingscamera met de Raspberry Pi 4

Wat heb je nodig:

Lees de tutorial op: Building a Raspberry Pi Security Camera with OpenCV

Automatiseer je huis met Domoticz

De reden dat ik een Raspberry heb aangeschaft is het automatiseren van mijn huis. Automatisch de lampen inschakelen, de temperatuur bedienen met je stem, alles is mogelijk.

Wat heb je nodig:


Lees alles over het automatiseren van je huis.

jukebox

Bouw een virtuele jukebox

Herinnert u zich de nog, nog, nog? Dit is een retro Jukebox, een automatische muziekspeler. Je gooide er een muntstuk in en koos een nummer uit de beschikbare nummers. Maak nu zelf je Retro MP3 Jukebox met de Raspberry Pi 4.

Wat heb je nodig:

 

De volledige tutorial vind je op Raspberrypi.org: Fruitbox MP3 Jukebox

Maak een Social Media Bot

Bots zijn vaak vervelend op sociale media en de meeste bots op sociale media zijn gewoon spam. Er zijn ook handige dingen die je kunt doen met een social media-bot! Je kunt bijvoorbeeld een Twitter-bot maken om te tweeten over actueel nieuws.

Wat heb je nodig:


Makeusof legt in hun artikel uit hoe jij een Twitter-bot maakt van jouw Raspberry Pi: How to Build a Photo Tweeting Twitter Bot With Raspberry Pi and Node.js

Bouw een Pi Netwerk Monitor

Wil jij weten waarom jouw wifi zo traag is of wie er op jouw netwerk rondneust? Met de Raspberry Pi 4 monitor en visualiseer jij elk apparaat in jouw netwerk.

Wat heb je nodig:


Wil je jouw netwerk monitoren? Check dan snel deze tutorial: Turn Your Raspberry Pi into a Network Monitoring Tool

Transformeer jouw Pi tot een volledig Media Center

Droom jij er altijd al van om je eigen Media Center te hebben? Vol met de nieuwste films en series. Bouw je Pi om tot een 4K Media Server.

Wat heb je nodig:


Hoe je dat doet lees je hier: Install Kodi to Turn Your Raspberry Pi Into a Home Media Center