De Raspberry Pi. Jouw computer die in je broekzak past. Alles wat je moet weten over de Raspberry Pi vind je op deze pagina. Van installatie tot een projecten om mee te beginnen.
De Raspberry Pi is een minicomputer zo groot als een creditcard. Deze geavanceerde printplaat is voorzien van alle belangrijke componenten die een computer nodig heeft. Bijvoorbeeld een ARM-processor.
Doordat de Raspberry Pi voorzien is van USB, UTP en HDMI-aansluitingen tover je hem binnen no-time om in een echte computer. De Raspberry Pi 4 is voorzien van een USB Type-C voeding.
Het enige wat ontbreekt is opslag. Om te werken met de Raspberry Pi heb je een micro-SD kaart nodig, anders kun je alleen naar een zwart scherm turen.
Het toffe van een Raspberry is dat je je eigen geschreven software op de micro-SD kaart kunt zetten om bijvoorbeeld een motor aan te sturen of data vanuit sensoren te verwerken. Het is ook mogelijk om een OS (operating system) te installeren. De meest gebruikte OS voor de Raspberry Pi is Raspbian. Maar het is ook mogelijk om bijvoorbeeld Linux of zelfs Windows te installeren.
Maak je gebruik van een OS dan is het verstandig om een beeldscherm aan te sluiten (of 2 als je een Raspberry Pi 4B hebt ;)). Uiteraard is de Raspberry Pi ook van afstand te bereiken als je SSH hebt ingeschakeld. Meer hierover vind je verderop deze pagina.
De mogelijkheden van een Raspberry Pi zijn eindeloos. Vanwege het formaat en de specificaties is dit handige apparaat uitstekend geschikt als basis voor jouw huis automatisering. Maar voordat we aan de slag kunnen moeten we de Raspberry Pi installeren en configureren.
Voordat je iets op je Raspberry Pi installeert is het verstandig om te controleren of je Raspberry Pi software (Raspbian) up-to-date is. Problemen bij installatie van pakketten worden vaak veroorzaakt door bugs in oude firmware die vaak al verholpen zijn in een nieuwere update. Vaak krijg ik de vraag waar een foutmelding aan zou kunnen liggen, 9 van de 10 keer blijkt dat het na een firmware-update verholpen is. Maar hoe update je je Raspberry Pi software dan? Dat leg ik je uit in eenvoudige stappen. Ook ga ik wat dieper in op de gebruikte commando’s, zorg dus dat je alles leest.