Categorie: Slimme apparaten | Slimme verlichting

Hoe werkt slimme verlichting: een uitgebreide uitleg

Slimme verlichting is een innovatieve manier om je huis te verlichten, waarbij je de volledige controle hebt over de intensiteit, de kleur en de tijdsduur van het licht.

In tegenstelling tot de traditionele verlichting, worden slimme verlichtingsproducten bestuurd via een app op je smartphone, een afstandsbediening of een slimme speaker.

Maar hoe werkt slimme verlichting precies? In deze tekst zal je alles ontdekken over de verschillende soorten slimme verlichting en de werking ervan.

slimme verlichting

Verschillende soorten slimme verlichting

Slimme verlichting komt in verschillende vormen en maten, van slimme gloeilampen tot slimme LED-strips en slimme inbouwspots.

Elk type slimme verlichting heeft zijn eigen kenmerken en voordelen. Zo zijn slimme gloeilampen eenvoudig te installeren in bestaande armaturen en zijn ze vaak compatibel met de meeste smart home-systemen.

Slimme LED-strips zijn dan weer perfect om sfeer te creëren in een kamer en kunnen op verschillende manieren worden geïnstalleerd, bijvoorbeeld achter de televisie of onder de keukenkastjes.

Slimme inbouwspots zijn dan weer handig als je een strakke afwerking wil in je plafond. Het is belangrijk om het type slimme verlichting te kiezen dat past bij jouw behoeften en budget.

?c=26930&m=2136862&a=307491&r=&t=html

Slimme lampen

Slimme lampen draai je in je bestaande fitting en zijn voorzien van een communicatiemodule waarmee zij continu in verbinding staan met de hub of andere lampen. 

Deze lampen kunnen op afstand bedient worden. Zo kun je ze dimmen naar elke gewenste lichtintensiteit, pas je eenvoudig de kleuren of wittinten aan of koppel je ze aan een slimme schakelaar. 

Tegenwoordig zijn slimme lampen in elke soort fitting verkrijgbaar. De meest gangbare is natuurlijk de E27 fitting. 

Let bij de aankoop van je slimme lampen op het protocol waarop de lampen communiceren. Dit bepaalt of je een losse hub/gateway nodig hebt en of ze kunnen communiceren met je bestaande slimme lampen. Meer over protocollen lees je later in dit artikel

slimme verlichting

Slimme fittingen

Ben je tevreden over je bestaande “domme” verlichting en wil je wel de mogelijkheid om ze op afstand te schakelen, dan zijn slimme fittingen een oplossing. Deze zijn bijna gelijk aan slimme lampen alleen dan zonder lamp. Zo kun je gebruik maken van je huidige lamp en koppel je ze eenvoudig aan je app of afstandsbediening.

slimme fitting

Slimme inbouwdimmers of inbouwschakelaars

Wil je niets aan je lampen veranderen, dan kun je er voor kiezen om inbouwschakelaars of dimmers te gebruiken. Deze monteer je achter je bestaande schakelaar of in het plafond. De module koppel je aan je app zodat je de lamp op afstand kan bedienen. 

Dit is een mooie oplossing omdat je niets van de slimme techniek ziet. Het vergt wel wat werk om ze achter je schakelaar of in je plafond te plaatsen. Dit kan een nadeel zijn als je de module moet resetten of vervangen. 

zigbee inbouwdimmer

Slimme stekkers

Een handige oplossing voor bijvoorbeeld een staande lamp of nachtlampje is een slimme stekker. Deze tussenstekker (de naam zegt het al) plaats je tussen het stopcontact en je lamp. Slimme stekkers hebben alleen een aan- en uit functie. Het dimmen van lampen is dus niet mogelijk. 

Tegenwoordig meten de meeste slimme stekkers ook het energieverbruik. Handig om sluipverbruikers op te sporen of te gebruiken in een automatisering. Op die manier kun je zien of een lamp aan of uit staat.

slimme stekker

Hoe werkt slimme verlichting?

Slimme verlichting werkt op basis van verschillende sensoren en technologieën. Een slimme lamp kan bijvoorbeeld een bewegingssensor hebben die ervoor zorgt dat de lamp automatisch aan gaat wanneer je een kamer binnenkomt. Dit bespaart niet alleen energie, maar zorgt er ook voor dat je nooit meer in het donker hoeft te zoeken naar een lichtknopje.

Een ander voordeel van slimme verlichting is dat je het kan bedienen met je stem. Dit werkt via spraakassistenten zoals Google Home, Amazon Alexa of Apple HomeKit. Door simpelweg te zeggen “Hey Google, zet het licht aan” zal de lamp automatisch aan gaan. Dit is vooral handig als je je handen vol hebt met bijvoorbeeld boodschappen.

Slimme verlichting kan ook worden geprogrammeerd om op bepaalde tijdstippen automatisch aan en uit te gaan. Dit kan helpen om energie te besparen en zorgt ervoor dat je altijd thuiskomt in een verlicht huis. Sommige slimme verlichtingssystemen kunnen ook worden gekoppeld aan andere slimme apparaten in huis, zoals een slimme thermostaat of slimme beveiligingscamera.

Welke voordelen heeft slimme verlichting?

Het grootste voordeel van slimme verlichting is dat het je leven gemakkelijker maakt. Je hoeft niet meer op te staan om het licht aan of uit te doen, je kan het simpelweg bedienen met je stem of smartphone. Daarnaast kan slimme verlichting je helpen om energie te besparen en is het goed voor het milieu.

Een ander voordeel is dat slimme verlichting kan bijdragen aan de veiligheid in huis. Je kan bijvoorbeeld instellen dat het licht automatisch aan gaat wanneer je niet thuis bent, zodat het lijkt alsof er iemand thuis is. Dit kan inbrekers afschrikken en je huis veiliger maken.

Tot slot kan slimme verlichting ook bijdragen aan een gezondere levensstijl. Door het automatisch dimmen van het licht in de avonduren, kan het helpen om je biologische klok te reguleren en je slaap te verbeteren.

Kortom, slimme verlichting is een innovatieve manier om je verlichting te beheren en te automatiseren. Het is gemakkelijk te bedienen, kan helpen om energie te besparen en heeft tal van voordelen voor je veiligheid en gezondheid.