Mijn ideeën en doelen voor een slim huis

Mijn Smart Home
Leestijd: 2 min
2 reacties

Het idee begint breed: mijn huis slim maken. Maar daar komt natuurlijk veel meer bij kijken. Om mijn focus niet te verliezen en doelen te stellen om naar toe te werken heb ik hier een lijst gemaakt met zaken die mijn huis automatisch moet kunnen.

De hardware die ik hiervoor gebruik vind je hieronder:

Slimme meter uitlezen (KLAAR)

Om inzicht te krijgen over mijn energie- en gasverbruik wil ik mijn slimme meter uit kunnen lezen. Hierdoor kan ik bijhouden wat ik verbruik en kan ik bepalen waarop ik kan gaan besparen. Mijn doel voor 2020 is om alle lampen in en om huis om te zetten naar LED-verlichting.

Automatische verlichting binnen bij aanwezigheid

Zodra er iemand thuis is moet de verlichting op het juiste moment inschakelen. Zodra het donker wordt wil ik dat alle verlichting in de woonkamer aangaat. Daarnaast wil ik dat als er ’s nachts iemand uit bed gaat, dat er een zacht lampje gaat branden zodat diegene ziet waar hij/zij loopt.

Buitenlamp schakelen

De buitenlamp bij de voordeur moet automatisch schakelen. Ook hierin wordt rekening gehouden met aanwezigheid. Is er niemand aanwezig dan blijft de lamp branden totdat er iemand aanwezig is. Is er wel iemand aanwezig dan gaat de lamp na een bepaalde tijd uit.

CV-ketel automatisch bedienen

Het huis bepaalt de binnentemperatuur. Als de temperatuur onder een  minimum komt dan moet de thermostaat bijgesteld worden. Dit geldt natuurlijk ook voor een maximum.

Mechanische ventilatie bedienen

De mechanische ventilatie moet via een schema gaan werken. Hierin wordt rekening gehouden met de temperatuur, activiteit in de badkamer en buitenlucht. Ook hierin bepaalt het huis zelf wat er moet gebeuren en welke stand er gebruikt moet worden.

Automatische stroombesparing

Wanneer apparaten niet gebruikt worden en in stand-by stand staan, wil ik dat deze uitgezet worden. Apparaten in stand-by verbruiken nog steeds stroom en aangezien de meeste apparaten overdag niet gebruikt worden is hier aardig op te besparen.

Aanwezigheidsdetectie

Het huis ziet of er iemand thuis is en past daar de programma’s op aan. Ook wanneer er niemand thuis is treden er bepaalde programma’s in werking.

Alarmsysteem

Met behulp van verschillende sensoren wil ik een volledig alarmsysteem bouwen. Deze werkt samen met een aantal van bovenstaande scripts.

 

Ook interessant voor jou…

Tags: Mijn Smart Home

2 reacties. Reactie plaatsen

 • Wat een heerlijk overzichtelijke website. Ook duidelijke stappen voor bijvoorbeeld het koppelen met Google Home via Controlicz, wat ik binnenkort ga proberen. Ik heb zo’n beetje dezelfde wens met mijn huis, ik ga jouw project zeker volgen. De eerste tip is reeds ter harte genomen, eerst eens een lijstje maken met de doelen.

  Beantwoorden
  • Hi Johan,

   Bedankt voor het compliment. Het is inderdaad verstandig om eerst een lijstje te maken van wat je precies wilt. De mogelijkheden zijn eindeloos en daardoor zie je door de bomen het bos niet meer. Je lijst helpt je bij het waarmaken van jouw smart home. Uiteraard kun je je lijstje aan blijven vullen met nieuwe ideeën.

   Binnenkort verschijnt er een blog over het koppelen van mijn Intergas cv-ketel. Helaas heb ik door tijdgebrek deze nog niet af kunnen schrijven.

   In de toekomst ga ik ook wat dieper in op DzVents. De programmeertaal van Domoticz. Ik heb wat handige scripts draaien die helpen bij het aansturen van het huis.

   Groeten,
   Krijn

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

#1 – Introductie
Projectoverzicht
Menu