Mijn Smart Home

#1 – Introductie

Geen reacties

Lampen schakelen via een afstandsbediening kan tegenwoordig iedereen. Maar wat nou als die lampen zelf in- en uitschakelen om het juiste moment. Wat nou als je huis slim is en precies weet wat hij moet doen op welk moment dan ook. Dat klonk voor mij als muziek in mijn oren.

Ik kocht een Raspberry Pi met RFXCom en installeerde Domoticz. De basis was gelegd. Maar nu….

Zonder schakelaars kon ik natuurlijk niet veel. Online op zoek naar alle mogelijkheden kwam ik erachter dat mijn budget niet echt toereikend was. Maar, waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan.

Ik naar de Action, daar een setje schakelaars gekocht en deze geherprogrammeerd zodat ze met Domoticz communiceren. Hoppa, de eerste schakelaars zijn gekoppeld.

Nu begon het spelen. Via Blocky maakte ik mijn eerste automatisering. De lampen gingen nu automatisch aan.

Super leuk, maar het project kwam een tijdje stil te liggen.

Tot dat ik, samen met mijn vriendin, ons eigen huis kocht. De ideeën voor domotica overspoelde mijn hoofd. Maar ik wist dat het ook wel handig zou zijn als alles gewoon handmatig te bedienen was. Een tijd lang heb ik alles via Domoticz laten lopen, maar alleen te schakelen via de afstandsbediening (welke natuurlijk om was geprogrammeerd naar Domoticz).

Soms krijg je gave ideeën uit onverwachte hoek. Een tikkende cv-ketel zorgde ervoor dat er een monteur langskwam die zelf ook met domotica bezig was. We raakten aan de praat en hij vertelde dat je ook je cv-ketel kan bedienen met domotica. Ik wist destijds al wat een NEST-thermostaat kostte en ik bedankte vriendelijk. Maar hij had een betere oplossing…

Intergas, de fabrikant van mijn ketel, heeft zelf een gateway uitgebracht. Betaalbaar, makkelijk te installeren en bovendien te koppelen met Domoticz. Sinds ik dat wist kan ik nu dus ook de temperatuur in huis regelen via Domoticz. Sterker nog, mijn huis regelt zijn eigen temperatuur!

Afgelopen jaar kocht ik, impulsief, een Google Home Mini. Na wat programmeerwerk en nachtelijke uurtjes lukte het mij om via stemcommando’s de lampen te schakelen. Hoe vet is dat! Mijn huis reageert nu op mijn stem, ofja 5 lampen reageren op mijn stem.

Mijn vrouw, ja de tijd vliegt, kon er maar niet aanwennen. Nu gebruikt ook zij haar stem om de lampen aan- en uit te zetten.

De laatste tijd ben ik bezig om de automatiseren aan te pakken. Eigenlijk liep nog niet veel automatisch. Het werkte wel, maar alles moest met de hand bedient worden. Tijd voor verandering!

Ik ben mij gaan verdiepen in Dzvents. Een programmeertaal op basis van LUA. Dit staat nog in de kinderschoenen maar via deze blog neem ik je graag mee in de ontwikkelingen van mijn Smart Home. Ook deel ik scripts, ideeën en tips.

 

Vindt je dit nou interessant? Laat even van je horen in de reacties!

Tags: Mijn Smart Home

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Ook interessant voor jou…

Smart Home Projectoverzicht
Mijn ideeën en doelen voor een slim huis

This content will appear inside a popup…

Menu