krijn ermerins logo

Bespaar op je vloerverwarmingspomp met Domoticz

Categorie:

In dit artikel

In mijn plan om mijn huis zuiniger te maken liep ik tegen een sluipverbruiker die je eenvoudig over het hoofd ziet, maar stiekem best veel kost per jaar.

Benieuwd waar ik het over heb? Lees snel verder en ontdek hoe jij eenvoudig 19% op je energieverbruik kunt besparen.

In dit artikel

Wat is een vloerverwarmingspomp?

Om het water door de leidingen van je vloerverwarming te laten stromen gebruikt een vloerverwarmingsinstallatie een circulatiepomp. De meeste pompen hebben 3 standen en worden over het algemeen op de hoogste stand geïnstalleerd. 

Een gemiddelde vloerverwarmingspomp heeft een vermogen van 60 Watt (soms wel 100 Watt). En deze pomp slurpt stilletjes een hoop elektriciteit weg.

Verborgen sluipverbruiker

De vloerverwarmingspomp zit meestal in de buurt van je cv-ketel. Niet echt een plek waar je dagelijks komt. Daarom dat veel mensen de pomp ook over het hoofd zien bij het besparen op elektriciteitsverbruik. 

De pomp staat de hele dag en het hele jaar aan. Daarmee loop het jaarlijks elektriciteitsverbruik behoorlijk op. 

Een snelle rekensom vertelt ons dat een circulatiepomp van 60 Watt, per jaar ongeveer 525 kWh aan elektriciteit verbruikt. Dat is met een gemiddeld jaarverbruik van 2800 kWh, 19% van het totale verbruik.

Maar hoe kun je nu besparen op de vloerverwarmingspomp?

Dat kan op 3 manieren:

 • Een pompschakelaar aanschaffen
 • De circulatiepomp vervangen
 • De vloerverwarmingspomp aansturen met Domoticz
 •  

Pompschakelaar aanschaffen

Bij de meeste huishoudens met vloerverwarming staat de pomp de hele dag aan, in de winter maar ook in de zomer. Dat is zonde, want in de zomer maak je nauwelijks gebruik van je vloerverwarming. 

Een pompschakelaar controleert of de thermostaat aan staat en/of er warm water gevraagd wordt voor de vloerverwarming. Is er geen vraag dan schakelt de pompschakelaar de pomp uit. 

Bij een goede pompschakelaar wordt de pomp in de zomermaanden elke dag een paar minuten aangezet zodat hij niet vastloopt. Let hier op bij aanschaf.

Het installeren van een pompschakelaar kun je eenvoudig zelf doen:

 1. Plaats de pompschakelaar in het stopcontact
 2. Plaats de stekker van de circulatiepomp in het stopcontact van de pompschakelaar
 3. Plaats de warmtesensor op de toevoerleiding van de cv-installatie. Deze sensor meet of de installatie warm water levert. 

Circulatiepomp vervangen

Heb je een circulatiepomp die ouder is dan 15 jaar, dan kun je deze het beste vervangen. Nieuwere pompen maken gebruik van gelijkstroom i.p.v. wisselstroom wat al een besparing oplevert. Verder zal een moderne pomp zelf het vermogen bepalen, hierdoor draait hij niet de hele dag op volle kracht. 

Combineer je nieuwe circulatiepomp met een pompschakelaar en bespaar al gauw 75% op het elektriciteitsverbruik. 

Ik raad je aan om de circulatiepomp door een installateur te vervangen. Zij weten precies welke pomp voor jouw installatie geschikt is. Het kost wel wat meer, maar dan weet je zeker dat je een geschikte pomp hebt. 

Vloerverwarmingspomp aansturen met Domoticz

Ik heb je laten zien hoe je jouw vloerverwarmingspomp kunt aansturen met een pompschakelaar, zodat hij niet de hele dag draait. Zelf heb ik een efficiëntere manier gevonden. 

Moderne cv-installaties hebben een ingebouwde beveiliging die ervoor zorgt dat de pomp enkele minuten wordt ingeschakeld als er langere tijd geen warmtevraag is. Hierdoor voorkomt het systeem dat de pomp vast komt te zitten. 

De vloerverwarmingspomp hoeft eigenlijk alleen maar te draaien als de pomp van de cv-ketel draait. In de winter draait hij dan alleen maar als de cv-ketel warmte levert en in de zomer zorgt de beveiligingsmodule van de cv-ketel dat de pomp niet vast gaat zitten. 

Maar hoe weet ik wanneer de pomp van de cv-ketel draait? Dit kun je op 2 manieren doen.

Meet het vermogen van de cv-ketel

Deze methode werkt op alle cv-installaties. Door gebruik te maken van een tussenstekker (die ook het vermogen meet) lees je het vermogen van de cv-ketel uit. Wanneer deze boven een bepaald vermogen komt, schakel je een tussenstekker, die aan je pomp zit, aan. Hierdoor gaat de pomp alleen aan als je cv-ketel actief is. 

Intergas Incomfort Gateway

Zelf maak ik gebruik van de Intergas InComfort Gateway. Omdat in mijn huis een Intergas ketel hangt is deze oplossing voor mij ideaal. Door middel van de Gateway en Domoticz kan ik precies uitlezen wanneer de pomp in e cv-ketel is ingeschakeld. 

Met een Blocky script lees ik de waarde van de cv-pomp uit (Pump Active), wanneer deze aan is en mijn vloerverwarmingspomp staat uit (tussenstekker) dan schakel ik mijn vloerverwarmingspomp in. 

Staat de cv-pomp uit en mijn vloerverwarmingspomp staat aan, dan schakelt hij de circulatiepomp uit. 

Op deze manier staat mijn circulatiepomp niet onnodig aan. En door de beveiliging in mijn cv-ketel loopt hij ook niet vast.

vloerverwarmingpomp blocky

Update: Vloerverwarmingspomp aansturen DzVents script

Na wat gepruts met Blocky heb ik toch gekozen om de aansturing via een DzVents script te laten lopen.

Code is voor mij geen probleem en op deze manier heb ik meer controle over eventuele uitbreidingen zonder dat ik heel de “puzzel” uit elkaar hoef te houden.

Hieronder het script wat ik op dit moment heb draaien:

				
					return {
	on = {
	  timer = {
	    'every 12 hours',

	    },
		devices = {
			'Pump Active'
		},
	},
	execute = function(dz, item)
		if (item.isTimer) then
		  dz.devices('Vloerverwarmingspomp').switchOn().forMin(1)
		  
		elseif (item.state == 'On') then
		  dz.devices('Vloerverwarmingspomp').switchOn()
      dz.notify('Melding', 'Vloerverwarmingspomp ingeschakeld', dz.PRIORITY_LOW)
	  else
	    dz.devices('Vloerverwarmingspomp').switchOff().afterSec(30)
      dz.notify('Melding', 'Vloerverwarmingspomp uitgeschakeld', dz.PRIORITY_LOW)
		end
	end
}
				
			

Een korte toelichting van het bovenstaande script. 

Het script wordt elke 12 uur getriggerd of als “Pump Active” van status verandert (aan/uit). Pump Active is de pomp in de cv-ketel. 

Als het script door de timer (elke 12 uur) getriggerd wordt, dan wordt de schakelaar “Vloerverwarmingspomp” ingeschakeld voor 1 minuut. 

Wordt het script getriggerd door de Pump Active dan wordt de schakelaar ingeschakeld en een melding via Telegram verstuurd. 

Gaat Pump Active uit, dan wordt de schakelaar na 30 seconden uitgeschakeld. Ook nu wordt er een melding via Telegram verstuurd. 

Conclusie

Je hebt nu 19% bespaart op je energieverbruik. Scheelt toch weer op jaarbasis. 

Vond je dit artikel interessant? Laat van je horen in de reacties. Ik ben benieuwd naar jouw bespaartips.

Eén reactie

 1. Top

  Het sluimerverbruik is zeer zeker de moeite waard om onderzoek naar te doen. Heb zo naast de oude 2de koelkast een oude vriezer vervangen. De kosten waren schrik niet soms in 1 jaar terugverdiend. Een oude in standby staande video recorder slurpte maar liefst 40W per uur. Na 12 zonnepanelen staat de rekening op nul. Echter, het sluimerverbruik groeit. Steeds meer slimme apparaten in huis vergroten veiligheid en gemak, maar kosten stroom. Qua kosten gering…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beginnersgids

Maak Jouw Huis Slim Met Een Beperkt Budget

beginnersgids google home