krijn ermerins logo

Slimme Meter Uitlezen – De Complete Gids [2023]

Categorie:
Wil je meer inzicht in je dagelijks verbruik? Door zelf je slimme meter uit te lezen krijg je een mooie inkijk in je dagelijkse verbruik. Elke 1 Watt die je aan sluipverbruik kan verminderen scheelt je al snel €2 euro per jaar! Dat is makkelijk verdiend. Het uitlezen van je slimme meter kan op verschillende manieren. In dit artikel neem ik je mee in deze manieren en leg ik je stap voor stap uit hoe je het zelf kunt doen.

In dit artikel

Eenvoudig zelf je slimme meter uitlezen met Plugwise

Inzicht in je energieverbruik is relevanter dan ooit. Met de stijgende energieprijzen loont het om te besparen op je verbruik. Tegenwoordig zijn de meeste huizen voorzien van een slimme meter. Het voordeel van deze meters is dat je ze eenvoudig zelf uit kunt lezen. 

Zonder technische kennis.

Plugwise heeft een uitleesunit ontwikkeld die je eenvoudig aansluit op je slimme meter. Via je smartphone heb je vervolgens realtime inzicht in je energieverbruik en spoor je eenvoudig de sluipverbruikers op. 

In enkele seconden heb je hem aangesloten en krijg je elke 10 seconden een update over je energieverbruik. Naast energie wordt ook de gasstand doorgegeven. Dit gebeurt elke minuut. 

Naast dat je geen technische kennis nodig hebt voor dit apparaat, hoef je je ook geen zorgen te maken over abonnementskosten. Na aanschaf betaal je geen extra kosten voor het gebruik.

Slimme meter uitlezen: Wat heb je nodig?

Om je slimme meter uit te lezen heb je 3 basisproducten nodig. 

Slimme meter

Voor deze handleiding is het natuurlijk van belang dat je een slimme meter hebt hangen.

In ongeveer de helft van de Nederlandse huishoudens hangt tegenwoordig een slimme meter. Een slimme meter geeft het gemeten stroom- en gasverbruik automatisch door aan de energieleverancier.

Hierdoor hoeft er geen meterstand meer doorgegeven te worden en kan de energieleverancier van afstand eventuele pieken en storingen uitlezen.

Het mooie aan een slimme meter is dat je ook zelf je verbruik bij kunt houden en ook de teruggave van je zonnepanelen mocht je die hebben.

Raspberry Pi

De Raspberry Pi is een computer in zakformaat. Ideaal om weg te werken in je meterkast en te gebruiken voor het automatiseren van je huis.

Ik raad je aan om minimaal gebruik te maken van de Raspberry Pi 3B. Aangezien het qua prijs niet veel verschilt is het verstandig om de Raspberry Pi 4 2GB aan te schaffen. Zo ben je voorbereid op de toekomst en heb je voldoende werkkracht om ook andere Raspberry Pi projecten te draaien.

Maak je gebruik van de Raspberry Pi 4, zorg dan voor een goede koeling met bijvoorbeeld een klein koellichaam of ventilator.

P1 kabel

Om de Raspberry Pi te koppelen aan de slimme meter maken we gebruik van een P1-kabel.

Pas op met kabels van Chinese makelaardij, deze zijn wel goedkoop, maar niet altijd even betrouwbaar. Zelf gebruik ik deze P1-kabel.

Slimme meter uitlezen met P1 monitor

Software flashen

Om de slimme meter uit te lezen hebben we software nodig die we op de Raspberry Pi gaan installeren. P1 Monitor is ontwikkeld door ZTATZ en te downloaden op https://www.ztatz.nl/p1-monitor-software-archief/. Zoek naar de laatste versie en download het ZIP-bestand.

Download vervolgens Etcher, als je deze nog niet eerder gebruikt hebt. Hiermee flashen we de image op je SD-kaart.

Plaats de SD-kaart in je computer en start Etcher.

Zoek bij stap 1 het gedownloade bestand met daarin het img-bestand. Controleer of de juiste SD-kaart is geselecteerd en start met flashen.

Na een aantal minuten krijg je de melding dat het flashen gelukt is.

Hardware aansluiten

Haal de SD-kaart uit je computer en stop hem in je Raspberry Pi. Sluit in de meterkast je Raspberry Pi aan op je router. Of stel een wifi-verbinding in op je Raspberry Pi.

Sluit je P1-kabel aan op een vrije USB-poort. Steek het andere uiteinde (telefoon-aansluiting) in de communicatiepoort van je slimme meter. Deze is te vinden aan de voorzijde van je meter.

Nadat je alles hebt aangesloten kun je de Raspberry Pi opstarten.

Eerste keer starten

Nadat je Raspberry Pi is opgestart, krijgt deze automatisch een IP-adres toegewezen via de DHCP-server van je router. Het is mogelijk om je IP-adres op te zoeken in je router of via een app zoals Fing.

Om het makkelijk te maken is je Raspberry Pi toegankelijk via http//p1mon. Geen paniek, er zijn nog geen gegevens beschikbaar. Omdat er verschillende slimme meters op de markt zijn, dienen we eerste de instellingen aan te passen.

P1 Monitor instellen

De status van je P1-poort is rechtsbovenin te zien.

Mocht je geen data zien, dan kun je naar instellingen gaan om je instellingen te controleren. De eerste keer dien je een wachtwoord aan te maken. Onthoud deze goed, want die zul je nodig hebben mocht er in de toekomst iets niet werken.

Klik vervolgens op P1-poort. Stel hier de seriële instellingen in. Heb je dit gedaan? Keer dan terug naar het verbruiksoverzicht.

Als je alles goed hebt ingesteld zul je hier de verbruiksdata zien. Let op: De data wordt elke 10 seconden vernieuwt. Het kan dus even duren voor je data binnenkomt.

Communicatie instellingen

De P1 monitor maakt standaard gebruik van dsmr 3. Dit is de gangbare instelling voor meters van Iskra en Kamstrup. Bij dsmr 3 worden de volgende instellingen gebruikt:

 • baudrate: 9600
 • byte size: 7 bits
 • parity: even
 • stopbits: 1 stop bit

Heb je een meter van Kaifa of Landis + Gyr dan wordt er gebruik gemaakt van dsmr 4 of dsmr 4.2. Zet dan de instellingen op:

 • baudrate: 115200
 • byte size: 8 bits
 • parity: geen
 • stopbits: 1 stop bit

Heb je per ongeluk de verkeerde instellingen gebruikt, dan zal de communicatie niet werken.

Tarieven instellen

P1 Monitor kent veel verschillende instellingen. Een van de belangrijkste is het instellen van tarieven. Door gebruik te maken van de juiste tarieven wordt jouw data zo nauwkeurig mogelijk.

Zo kun je dus precies zien wat jouw kosten zijn en waar je het beste kunt besparen.

Zorg dat je tarieven kloppen met die van je energieleverancier.

Een mooie optie is het instellen van de grenswaarde. Je stelt hier bijvoorbeeld je termijnbedrag in. Zo kun je precies zien of je die maand onder- of boven je termijnbedrag ziet. Ideaal dus om je termijnbedrag bij te stellen.

Actuele verbruik

Heb je alle instellingen ingesteld, keer dan terug naar het dashboard.

Je ziet nu het overzicht van jouw verbruik. Klik in de linkerbalk op het tweede icoon. Nu zie je jouw actuele verbruik. Zet je nu apparaten aan dan zul je na max. 10 seconden de meter omhoog zien gaan.

Door middel van de onderste grafiek zie je het verbruik in de agelopen 4 uur. Maak je gebruik van zonnepanelen dan zie je in het tweede tabje de data over de stroomlevering. Het derde tabje laat je gasverbruik zien.

Historisch verbruik

In het linkermenu vindt je onder het derde en vierde icoon het historische stroom- en gasverbruik.

Per overzicht is het mogelijk om te filteren op uren, dagen, maanden en zelfs jaren. Bij langere periodes kun je goed de trendlijn van je verbruik zien. Deze zijn ideaal om te kijken of je besparingen effect hebben op het daadwerkelijke verbruik.

Klik je op het euro icoon dan zie je een overzicht van je gemaakte kosten. Ook hierin kun je weer filteren over verschillende periodes.

P1 Monitor backuppen

P1 Monitor biedt de mogelijkheid om je verbruiksdata te back-uppen naar bijvoorbeeld FTP of Dropbox.

Het voordeel hiervan is dat je de data eenvoudig kunt importeren in een nieuwe installatie van P1 monitor, wanneer je bijvoorbeeld een update uitvoert of een compleet nieuwe installatie doet.

Via Dropbox kun je ook automatische back-ups inschakelen. Zo weet je zeker dat je data altijd terug te halen is wanneer nodig.

Je kunt natuurlijk ook een complete back-up van je Raspberry Pi maken. Zo kun je snel een volledige installatie herstellen of klonen naar een nieuwe SD-kaart.

Slimme meter uitlezen met Domoticz

Een andere manier om je slimme meter uit te lezen is gebruik te maken van Domoticz. Domoticz is een open-source software speciaal ontwikkeld om je huis te automatiseren en slim te maken. 

Omdat ik zelf gebruik maak van Domoticz verwijs ik je voor de volledige installatie door naar mijn handleiding over het installeren van Domoticz.

Hardware aansluiten

Sluit de P1-kabel aan via de USB-poort van je Raspberry Pi. Het maakt niet veel uit op welke poort je dat doet. Sluit vervolgens het andere uiteinde van de kabel aan op je slimme meter.

Domoticz instellen

Zet de Raspberry Pi aan en open Domoticz in je webbrowser. Ga naar Instellingen –> Hardware.

Voeg de slimme meter toe:

Geef hem een duidelijke naam (bv. Slimme Meter)

Selecteer type: In dit geval een P1 Smart Meter USB

Kies seriële poort zoals onderstaand: /dev/tty/USB0. Indien er nog een serieel device is aangesloten kan dit ook USB1 zijn. Een goede tip is om je USB-poorten te configureren met herkenbare namen.

Zet de baudrate op 115200.

Laat de overige velden op de standaard waarden staan.

Klik Toevoegen.

Domoticz Slimme Meter Kabel Aansluiten

Apparaat toevoegen

Ga naar Instellingen – Apparaten

Druk op de groene pijl naast het apparaat dat je wilt toevoegen

Geef het apparaat een naam

Domoticz Slimme Meter Kabel Aansluiten Apparaat Toevoegen

Klik nu op Overige om het apparaat te bekijken.

domoticz slimme meter kabel aansluiten apparaat weergeven

In één blik zie je de huidige meterstand, het huidig verbruik, en het verbruik vandaag!

Druk op Log en het volgende overzicht verschijnt:

Update Slimme Meter Domoticz

Samenvatting

Heb je alle stappen gevolgd, dan kan je nu je slimme meter uitlezen en beginnen met het besparen op je energiekosten.

Dit kun je doen door je gloeilampen te vervangen door LED-lampen, apparaten in stand-bymodus automatisch uit te schakelen, je lampen automatisch te schakelen etc.

Heb je vloerverwarming? Wist je dat je ook enorm kunt besparen op je vloerverwarmingspomp. Dit is een verborgen sluipverbruiker waar je gemakkelijk 75% per jaar op kunt besparen. 

Hou de grafieken goed in de gaten en noteer voor jezelf wanneer je een aanpassing hebt doorgevoerd. Zo kun je goed vergelijken of je met die aanpassing geld bespaart.

Wil je jouw huis nog slimmer maken? Bekijk dan eens: Google Nest: De Ultieme Gids Voor Beginners

46 reacties

 1. Hallo Krijn ik heb al een tijdlang P1 monitoring op mijn rasberry lopen en tevens lees ik mijn PV omvormer in.
  Nu zou ik graag precies mijn verbruik willen weten maar hiervoor moet ik deze 2 metingen met elkaar vergelijken, ik heb op internet als eens lopen zoeken of hier iets voor is.
  Heb jij hier eventueel iets voor, ik ben bang dat je hier een script voor nodig heb en hier ben ik niet mee bekent

 2. Hallo Krijn

  Als ik mijn slimme meters via P1 monitor / raspberry pie uitlees, krijg ik dan een actueel overzicht van het gas verbruik ?

  Onze SMR 5.0 gasmeter geeft iedere 5 minuten zijn tellerstand door aan de elektrameter.
  bv via telnet uitgelezen:
  consumption
  gas delivered = 410.109

  Mijn huidige oplossing om de P1 poort uit lezen laat echter enkel de actuele tellerstand zien.
  Terwijl je juist zou hopen dat hieruit het verschil wordt berekent tussen twee metingen

  En wat zijn de seriele poort instellingen voor een SMR 5.0 elektra meter ?

 3. Hallo, in de uitleg hierboven geef je aan hoe je verbinding maakt met een P1 via USB in Domoticz. Maar degene die ik heb gekocht is in LAN. Dus wat is de procedure die moet worden gevolgd in Domoticz? Ik kan het apparaat niet aansluiten met een USB-kabel.

  1. Hi Maria,

   Zelf gebruik in inderdaad de USB-aansluiting. Ik vermoed dat er voor de LAN oplossing ook een plugin te vinden is om deze te koppelen. Zodra ik hier wat meer over weet zal ik het artikel aanvullen.

 4. LS,
  Sinds kort ben ik ook in het bezit van een “smartmeter”, het is een Spaans model, maar op de kap staat ESMR5. Na wat uitzoekwerk, moeten de communicatie instellingen/snelheiden hetzelfde zijn als wat u noemt bij het type dsmr 4 of dsmr 4.2. Hopelijk kunt u deze info toevoegen op u werkelijk goed gestruktureede installatie proces van Raspberry Pi.

  Groeten,
  Kas

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

plugwise slimme meter uitlezen

Te technisch?

Met de Plugwise uitleesunit heb je binnen enkele seconden inzicht in je energieverbruik, zonder technsiche kennis of extra kosten!