krijn ermerins logo

Slimme Meter Uitlezen – De Complete Gids [2021]

Share on facebook
Share on twitter
Share on pocket
Share on whatsapp
Categorie:

Wil je meer inzicht in je dagelijks verbruik? Door zelf je slimme meter uit te lezen krijg je een mooie inkijk in je dagelijkse verbruik.  Elke 1 Watt die je aan sluipverbruik kan verminderen scheelt je al snel €2 euro per jaar! Dat is makkelijk verdiend.

Het uitlezen van je slimme meter kan op verschillende manieren. In dit artikel neem ik je mee in deze manieren en leg ik je stap voor stap uit hoe je het zelf kunt doen.

In dit artikel

Slimme meter uitlezen: Wat heb je nodig?

Om je slimme meter uit te lezen heb je 3 basisproducten nodig. 

Slimme meter

Voor deze handleiding is het natuurlijk van belang dat je een slimme meter hebt hangen.

In ongeveer de helft van de Nederlandse huishoudens hangt tegenwoordig een slimme meter. Een slimme meter geeft het gemeten stroom- en gasverbruik automatisch door aan de energieleverancier.

Hierdoor hoeft er geen meterstand meer doorgegeven te worden en kan de energieleverancier van afstand eventuele pieken en storingen uitlezen.

Het mooie aan een slimme meter is dat je ook zelf je verbruik bij kunt houden en ook de teruggave van je zonnepanelen mocht je die hebben.

Raspberry Pi

De Raspberry Pi is een computer in zakformaat. Ideaal om weg te werken in je meterkast en te gebruiken voor het automatiseren van je huis.

Ik raad je aan om minimaal gebruik te maken van de Raspberry Pi 3B. Aangezien het qua prijs niet veel verschilt is het verstandig om de Raspberry Pi 4 2GB aan te schaffen. Zo ben je voorbereid op de toekomst en heb je voldoende werkkracht om ook andere Raspberry Pi projecten te draaien.

Maak je gebruik van de Raspberry Pi 4, zorg dan voor een goede koeling met bijvoorbeeld een klein koellichaam of ventilator.

P1 kabel

Om de Raspberry Pi te koppelen aan de slimme meter maken we gebruik van een P1-kabel.

Pas op met kabels van Chinese makelaardij, deze zijn wel goedkoop, maar niet altijd even betrouwbaar. Zelf gebruik ik deze P1-kabel.

Slimme meter uitlezen met P1 monitor

Software flashen

Om de slimme meter uit te lezen hebben we software nodig die we op de Raspberry Pi gaan installeren. P1 Monitor is ontwikkeld door ZTATZ en te downloaden op https://www.ztatz.nl/p1-monitor-software-archief/. Zoek naar de laatste versie en download het ZIP-bestand.

Download vervolgens Etcher, als je deze nog niet eerder gebruikt hebt. Hiermee flashen we de image op je SD-kaart.

Plaats de SD-kaart in je computer en start Etcher.

Zoek bij stap 1 het gedownloade bestand met daarin het img-bestand. Controleer of de juiste SD-kaart is geselecteerd en start met flashen.

Na een aantal minuten krijg je de melding dat het flashen gelukt is.

Hardware aansluiten

Haal de SD-kaart uit je computer en stop hem in je Raspberry Pi. Sluit in de meterkast je Raspberry Pi aan op je router. Of stel een wifi-verbinding in op je Raspberry Pi.

Sluit je P1-kabel aan op een vrije USB-poort. Steek het andere uiteinde (telefoon-aansluiting) in de communicatiepoort van je slimme meter. Deze is te vinden aan de voorzijde van je meter.

Nadat je alles hebt aangesloten kun je de Raspberry Pi opstarten.

Eerste keer starten

Nadat je Raspberry Pi is opgestart, krijgt deze automatisch een IP-adres toegewezen via de DHCP-server van je router. Het is mogelijk om je IP-adres op te zoeken in je router of via een app zoals Fing.

Om het makkelijk te maken is je Raspberry Pi toegankelijk via http//p1mon. Geen paniek, er zijn nog geen gegevens beschikbaar. Omdat er verschillende slimme meters op de markt zijn, dienen we eerste de instellingen aan te passen.

P1 Monitor instellen

De status van je P1-poort is rechtsbovenin te zien.

Mocht je geen data zien, dan kun je naar instellingen gaan om je instellingen te controleren. De eerste keer dien je een wachtwoord aan te maken. Onthoud deze goed, want die zul je nodig hebben mocht er in de toekomst iets niet werken.

Klik vervolgens op P1-poort. Stel hier de seriële instellingen in. Heb je dit gedaan? Keer dan terug naar het verbruiksoverzicht.

Als je alles goed hebt ingesteld zul je hier de verbruiksdata zien. Let op: De data wordt elke 10 seconden vernieuwt. Het kan dus even duren voor je data binnenkomt.

Communicatie instellingen

De P1 monitor maakt standaard gebruik van dsmr 3. Dit is de gangbare instelling voor meters van Iskra en Kamstrup. Bij dsmr 3 worden de volgende instellingen gebruikt:

 • baudrate: 9600
 • byte size: 7 bits
 • parity: even
 • stopbits: 1 stop bit

Heb je een meter van Kaifa of Landis + Gyr dan wordt er gebruik gemaakt van dsmr 4 of dsmr 4.2. Zet dan de instellingen op:

 • baudrate: 115200
 • byte size: 8 bits
 • parity: geen
 • stopbits: 1 stop bit

Heb je per ongeluk de verkeerde instellingen gebruikt, dan zal de communicatie niet werken.

Tarieven instellen

P1 Monitor kent veel verschillende instellingen. Een van de belangrijkste is het instellen van tarieven. Door gebruik te maken van de juiste tarieven wordt jouw data zo nauwkeurig mogelijk.

Zo kun je dus precies zien wat jouw kosten zijn en waar je het beste kunt besparen.

Zorg dat je tarieven kloppen met die van je energieleverancier.

Een mooie optie is het instellen van de grenswaarde. Je stelt hier bijvoorbeeld je termijnbedrag in. Zo kun je precies zien of je die maand onder- of boven je termijnbedrag ziet. Ideaal dus om je termijnbedrag bij te stellen.

Actuele verbruik

Heb je alle instellingen ingesteld, keer dan terug naar het dashboard.

Je ziet nu het overzicht van jouw verbruik. Klik in de linkerbalk op het tweede icoon. Nu zie je jouw actuele verbruik. Zet je nu apparaten aan dan zul je na max. 10 seconden de meter omhoog zien gaan.

Door middel van de onderste grafiek zie je het verbruik in de agelopen 4 uur. Maak je gebruik van zonnepanelen dan zie je in het tweede tabje de data over de stroomlevering. Het derde tabje laat je gasverbruik zien.

Historisch verbruik

In het linkermenu vindt je onder het derde en vierde icoon het historische stroom- en gasverbruik.

Per overzicht is het mogelijk om te filteren op uren, dagen, maanden en zelfs jaren. Bij langere periodes kun je goed de trendlijn van je verbruik zien. Deze zijn ideaal om te kijken of je besparingen effect hebben op het daadwerkelijke verbruik.

Klik je op het euro icoon dan zie je een overzicht van je gemaakte kosten. Ook hierin kun je weer filteren over verschillende periodes.

P1 Monitor backuppen

P1 Monitor biedt de mogelijkheid om je verbruiksdata te back-uppen naar bijvoorbeeld FTP of Dropbox.

Het voordeel hiervan is dat je de data eenvoudig kunt importeren in een nieuwe installatie van P1 monitor, wanneer je bijvoorbeeld een update uitvoert of een compleet nieuwe installatie doet.

Via Dropbox kun je ook automatische back-ups inschakelen. Zo weet je zeker dat je data altijd terug te halen is wanneer nodig.

Je kunt natuurlijk ook een complete back-up van je Raspberry Pi maken. Zo kun je snel een volledige installatie herstellen of klonen naar een nieuwe SD-kaart.

Slimme meter uitlezen met Domoticz

Een andere manier om je slimme meter uit te lezen is gebruik te maken van Domoticz. Domoticz is een open-source software speciaal ontwikkeld om je huis te automatiseren en slim te maken. 

Omdat ik zelf gebruik maak van Domoticz verwijs ik je voor de volledige installatie door naar mijn handleiding over het installeren van Domoticz.

Hardware aansluiten

Sluit de P1-kabel aan via de USB-poort van je Raspberry Pi. Het maakt niet veel uit op welke poort je dat doet. Sluit vervolgens het andere uiteinde van de kabel aan op je slimme meter.

Domoticz instellen

Zet de Raspberry Pi aan en open Domoticz in je webbrowser. Ga naar Instellingen –> Hardware.

Voeg de slimme meter toe:

Geef hem een duidelijke naam (bv. Slimme Meter)

Selecteer type: In dit geval een P1 Smart Meter USB

Kies seriële poort zoals onderstaand: /dev/tty/USB0. Indien er nog een serieel device is aangesloten kan dit ook USB1 zijn. Een goede tip is om je USB-poorten te configureren met herkenbare namen.

Zet de baudrate op 115200.

Laat de overige velden op de standaard waarden staan.

Klik Toevoegen.

Domoticz Slimme Meter Kabel Aansluiten

Apparaat toevoegen

Ga naar Instellingen – Apparaten

Druk op de groene pijl naast het apparaat dat je wilt toevoegen

Geef het apparaat een naam

Domoticz Slimme Meter Kabel Aansluiten Apparaat Toevoegen

Klik nu op Overige om het apparaat te bekijken.

domoticz slimme meter kabel aansluiten apparaat weergeven

In één blik zie je de huidige meterstand, het huidig verbruik, en het verbruik vandaag!

Druk op Log en het volgende overzicht verschijnt:

Update Slimme Meter Domoticz

Samenvatting

Heb je alle stappen gevolgd, dan kan je nu je slimme meter uitlezen en beginnen met het besparen op je energiekosten.

Dit kun je doen door je gloeilampen te vervangen door LED-lampen, apparaten in stand-bymodus automatisch uit te schakelen, je lampen automatisch te schakelen etc.

Heb je vloerverwarming? Wist je dat je ook enorm kunt besparen op je vloerverwarmingspomp. Dit is een verborgen sluipverbruiker waar je gemakkelijk 75% per jaar op kunt besparen. 

Hou de grafieken goed in de gaten en noteer voor jezelf wanneer je een aanpassing hebt doorgevoerd. Zo kun je goed vergelijken of je met die aanpassing geld bespaart.

Wil je jouw huis nog slimmer maken? Bekijk dan eens: Google Nest: De Ultieme Gids Voor Beginners

23 reacties

 1. Hoi krijn, bedankt voor je uitleg. Als ik de p1 kabel aansluit krijg ik na het toevoegen vd hardware bij de apparaten alles dubbel te zien. Wanneer ik die apparaten verwijder staan ze er na vernieuwen. Enig idee wat niet goed doe.
  Groet theo

  1. Dag Willem,

   Ik weet niet zeker of je dit uit kunt lezen in Domoticz. Ik kan bv. niet zien wanneer mijn energieleverancier de meter uitleest.

   Groeten,
   Krijn

 2. Hoi Krijn,

  Het lijkt mij fijn om met de P1 poort de gegevens van mijn slimme meter optie slaan en later in excel te analyseren.
  Is dit ook mogelijk?

  Wat is de interval waarop ik dan de gegevens moet downloaden van de RPI?
  (1 keer per week is prima, maar iedere 2 uur niet)

 3. Goede dag,
  Een vraagje, Hoe kan ik mijn raspberry py 4 b die domoticz geeft via de P1 usb kabel via wi-fi laten lopen ipv de nu aangesloten cat5 netwerk kabel.
  Via de kabel werkt alles prima voorzover ik kan zien na 2 uur ervaring.

  Is het zo dat ik de sd kaart eruit moet halen en een wifi image op de kaart moet zetten?
  Dient er dan in de rest van de reeds aanwezige software nog iets aangepast worden? Vast wel maar waar en hoe? Loop ik tegen linux aan?

 4. In Domoticz zie je een gedetailleerde 24 uurs grafiek. In de database zie ik dat deze in data alleen beschikbaar is voor de laatste 24 uur. Klopt dat? Je kan dan niet in het jaar gedetailleerd terugkijken. Ik zie hier ook geen instelling voor in de gui van Domoticz. Is dat eenvoudig op te lossen, desnoods via een csv file?

 5. Geachte heer,

  Ik gebruik Domoticz, computer Windows 10 jongste versie, P 1 op de slimme meter en dat werkt perfect maar ik het volgende probleem. Als ík Domoticz in het scherm heb en overschakel naar iets anders om vervolgens weer naar Domoticz terug te schakelen lukt dat voor geen meter en komt de volgende mededeling als Domoticz button aanklik in beeld “ another instance of Domoticz is already running”. Heeft u voor mij een oplossing hoe ik weer terug kom in Domoticz. Nu start ik de computer maar opnieuw op maar dat zal toch niet de bedoeling van Domoticz zijn.

  Groet Jan N

  1. Dag Jan,

   Dat is vervelend inderdaad. Het lijkt erop dat Domoticz in het geheugen van je browser blijft staan. Hierdoor denkt hij dat hij al geopend is. Probeer eens een incognito-venster in Chrome. Of het legen van je browsercache.

   Groeten,
   Krijn

  1. Hi Dick,

   Helaas heb ik geen ervaring met P1 monitor. Ik hoor graag of je een oplossing gevonden hebt, dan kan ik deze ook toevoegen.

   Groeten,
   Krijn

 6. Hallo, weet iemand misschien hoe ik gegevens van verbruik handmatig kan toevoegen in het DB bestand. Mis door de update troubels van Domotics 1 dag met gegevens.

 7. Tot vandaag werkte dit prima! Vanmorgen dus helemaal niks meer: kreeg melding ‘browser cache refresh failed, manifest fetch failed, https:??192.168……html5.appcache. Nu zegt mij dit niet al te veel, ben geen kenner, in welke richting zou ik hier een oplossing voor kunnen vinden..?

  1. Beste Ben,

   Het lijkt erop dat er nog een en ander in het geheugen van je browser zit. Ik los dit altijd op door de pagina te refreshen (CTRL+SHIFT+R). Vaak is het dan bij mij opgelost. Je zou eventueel nog een andere browser kunnen proberen.

 8. Hallo Krijn,

  Ik heb een p1 kabel gekoppeld aan Domoticz op een nas.
  Echter krijg ik maar 2 waarden van de slimme meter te zien. Energy en Gas.
  Stroomverbruik en Delivery L1 zijn niet zichtbaar? Zijn deze automatisch zichtbaar of moet je hiervoor nog wat doen.
  Overigens staat de bautrate op 9600 anders kwamen er geen gegevens in omoticz

  1. Dag René,

   Bedankt voor je reactie! Zodra ik de P1 kabel aansluit verschijnen de waardes automatisch. Echter heb ik geen zonnepanelen dus de waardes voor Delivery gebruik ik zelf niet. Het zou kunnen zijn dat dit per slimme meter verschilt. Hier heb ik geen ervaring mee omdat ik natuurlijk maar 1 slimme meter heb.

   Groeten,
   Krijn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beginnersgids

Maak Jouw Huis Slim Met Een Beperkt Budget

beginnersgids google home